Friday, November 11, 2011

Balik Kampung part II

Seperti yang dijanjikan, ini part II dimana kami balik bercuti ke Kg. padang Air. Agak rajin plak rase update blog 2 entry sekaligus. Maklumla masa ni adalah masa dimana angin kerajinan melanda diri (Suatu keadaan yang jarang2 berlaku). So, dibawah ialah rumah aku kat Kg. padang air:



Pandangan Depan.
IMG_0303
Pandangan Tepi.
Suatu fakta ttg rumah aku ni ialah, pada tahun lepas rumah ini bukan macam ni rupanya. Boleh dikatakan lain terus-total make over!. Ini adalah kerana mak yang xlarat nak menjaga rumah yang lama, sbb agak besar dan byk bilik. lagipun byk doh bhgn rumah yg dah usang. So, diorg design mcm ni supaya senang utk dijaga n angin senang masuk dlm rumah. Rumah lama agak panas sbb ruang tamu ada ditengah rumah dikelilingi oleh bilik-bilik, macam sauna rasenye kalu duduk tgk tv masa tgh hari!
IMG_0300
Ni plak pemandangan dari rumah aku –kat tepi rumah ialah Sekolah kebangsaan Padang Air. Perasan x ada kabel hitam panjang tu?bukan2…ia bukannya kabel gas trans-atlantik,tapi merupakan kabel bekalan air ke kedai depan tu.. jauh tu diorg tarik dari rumah tuan punya kedai tu.agak2 dalam 200-300meter kot.Rumahnya jauuuhh dibelakang rumah aku.
IMG_0311
Suatu petang tu kami jalan-jalan ke Kuala Terengganu. Agak banyak perubahan rupanya di K.T. suatu perkara yang pasti ialah banyak betul jalan sehala sekarang. Gambar diatas ialah semasa kami singgah disebuah kedai makan di jalan kamarudin, Batu Buruk. Sebab utama makan dikedai ni ialah dulu aku agak rajin makan sini…dulu2 zaman blajo n ronda2 gi bandar naik motor…
IMG_0312
makang mi sup + cili jeruk potong n cili gilis – EPIC WIN!
Rasanye tu jela kot sepanjang 7 hari kami bercuti. Ikutkan hati macam xcukup je 7 hari tu. Agak berbaloi la sbb dpt makan sotong celup tepung kat pantai.. n jumpa sanak sedara… suatu perkara yg pasti,maisarah cukup susah nak sesuaikan diri tanpa internet. yela, dia biasenye kalu bangun pagi ngadap youtube tgk upin ipin, boboi boy n pocoyo. alih2 balik kampung (kat pdg air la,umah Pn Lina ade internet) tu semua xdok.terpakse la pujuk dia ajk jalan2 naik moto round keliling kampung. Hmmm…silap aku jgk kot didik gtu. so kesimpulan lps ni, letak dulu siap2 cite faveret dia dlm fon kalu nk blk kg.hehehe…
Okay! sebagai penutupnya, ni gamba maisarah mengantuk nak tdo dlm flight. dari petang dia tahan mata nak tdo.
IMG_0318
Masa baru naik, puas pujuk dia pakai tali pinggang tu,akhirnye berjaye gak.
IMG_0320
Mulai kira biri2 …
IMG_0322
5minit lps tu tido pun!
Okay! misi balik kampung berjaya! Walaupun banyak perkara yang dirancang xberjaya dijlnkan sebab kekurangan masa, tapi yg penting enjoy..Yg bestnye, masa kami sampai kat LCCT tu, mom n dad in-laws gak yg jemput sbb diorg pun dtg kL.pastu kami gi makan seafood kat Bagan lalang. WIN!

5 comments:

Faizzoth van der MoFa said...

Gmbar asal umah mane ?

Tanah tuan punye kedai gak ke kabel tu melintang ?

Balik kg sendiri lame bpe hari pon mane cukup haha..Kg kite sndrik, feel dia lain...Dunia lain...

azura samsuddin said...

mmg pun apih kalo budak terbiasa dgn katun mmg nak katun je lah, ain apun gitu gak, cume kena pandai tarik minat lain lah utk die, jenuh mmg jenuh tp nak wat cmne :)

apizblur said...

Faiz:Tu ah..balik brp hari pn xkan cukup punye.Gamba asal rumah kena scan.Tu yg leceh tu..
Kak Zura:Hahaha..mmg pun,penat nak tarik minat dia.

Anonymous said...

Terima kasih atas informasi menarik

InaAchik said...

assalamualaikum...
off topic, sebab ni komen nak jawab pertanyaan kamu according to this entry: http://inaachik.blogspot.com/2011/09/home-deco-sambut-raya.html

> kite beli bunga bulat2 tu kat Jusco Wangsa Maju. memurah jer... semua tu dlm RM15+- sebab ada sale masa tu... :)

nway, salam kenal kamu...